Natursvamp velvære

Natursvamp, opplev ekte velvære

 

Det lille ekstra som gjør hverdagsrutinene til det bedre. Omsorg for hudens helse, følelsen av velvære og pleie med letthet. En natursvamp gir deg den ekte gode opplevelsen og huden din, ja den vil elske den silkemyk behandlingen.

Hva er en natursvamp?  På engelsk er det Spronge som stammer fra latin "spongiare" som betyr å vaske eller rengjøre. Det finnes også kunstige/syntetiske svamper, men det er flere grunner til å velge den naturlige svampen. En natursvamp er 100% naturlig levende organisme. Den er allergivennlig, fri for kjemikalier, kunstige biprodukter eller giftige stoffer. Natursvamper er svært absorberende og supermyke i våt tilstand. De vil heller ikke absorbere lukt som de kunstige svampene. Faktisk så inneholder de enzymer som hemmer mugg og bakterievekst, noe som også forlenger levetiden på produktet. Den kan holde opp til 5-6 år når den brukes til personlig pleie og blir behandlet riktig.

Ulike type svamper. De blir kallet sjøsvamper og har litt ulike former og farger. De som blir bruklt til hudpleie er typene Middelhav Silk, Honycomb ull og gule svamper. Mediterrian Silk er tett og med en myk fløyelsaktig tekstur, som er ideell for ansikthuden og sensitiv hud. Honycomb ull er tett, bøyelig og sterke svamper, og de er ofte større enn Middelhav Silk. Gule savmper gir en mild renseffekt og er gode til daglig bruk, med en sturktur mellom de to tidligere nevnte.

Bruk og stell av natursvamp. Skyll alltid svampen godt etter bruk for å fjerne rester av produkter. Det er også viktig å la svampen tørke mellom hver bruk. Det anbefales å la den henge for å tørke, men uansett bør svampen ha en god luftig oppbevaring så den får mulighet til å bli tørr. En natursvamp skal aldri i tørketrommel, i kokende vann, blekemiddel eller å vri og strekke den. Skulle svampen blir frynsete i kantene, er det bare å trimme av det løse. Naturlige svamper produserer lett skum, som betyr at du bruker mindre av produktene og derfor varer disse lengre.

Hilstorie.  Natursvamper har opp gjennom tiden blit benyttet til mye mer enn personlig pleie. Alt fra å mate babyer, under hjelmene til romerske soldater og til og med til pervensjonsmiddel. 

Sjøsvamper har en lang og rik historie, og kjent i Hellas helt tilbake til antikken. Rundt om i Middelhavet har svampene blitt høstet i århudrer, og både de gamle grekere og romere brukte svamper til personlig pleie, kunst og mye mer. Det er den unike teksturen, hygieniske egenskapene, og den høye absorbasjonsevnen som gjorde de til et svært ettertraktet produkt i europas gamle historie.

De som høstet svampene på havets bunn risikerte ofte livet for jobben. Opprinnelig var det fridykking for å hente svampene opp, men dette vare farlig arbeid. Men likevel et vanlig yrke i eldre tider for fiskere og øyboere i Middelhavet. Øya Symi og Kalymnos er blitt kjent som havsvampfiskerøya, men både Italia, Malta, Tyrkia og Tunisia har lange tradisjoner for havsvampfiske.

Populariteten for natursvamper spredte seg fra Middelhavsregionene til hele det kontinentale europa i middelalderen og renesansen. I det 19.århundre ble Paris sentrum for det økende svamphandelen. Samtidig høstet mange hundre fartøy og tusenvis av fiskere/dykkere svamper fra middelhavsbunnen, unten noen kontroll eller regulering. Etterspørselen og en stadig økende bruk verden over gikk hardt utover svampbestanden, og det dukket også opp en svampsykdom som satte bestanden kraftig tilbake. 

Plast-svampen dukket opp midt på 1900-tallet og konkurerte nesten ut den naturlige svampen, og etterspørselen gikk dramatisk ned. Etter hvert kom forskning på svamp-oppdrett og bevaring av naturlig svampforekomster. Dette gjør at det fortsatt kan høstes av natursvamper og samtidig bestå som en naturlig del av økosystemet. 

Trenden de senere årene med naturlige produkter, helse og fokus på ekte varer har gjort at natursvampen er blitt gjenoppdaget. Vi mener den hører naturlig til i naturhudpleie. Og vår leverandør av natursvamper, MinoanLife Cosmetics, leverer svamper fra Kretas nærområder, og fører videre en lang tradisjon. Deres firmanavn er hentet fra Minoan-sivilasjonen i Heraklion, Kreta. I det gamle Knossos-ruinene er det funnet dekorasjoner på vegger som er gjort med svamper, og viser at natursvamper har vært brukt til alt fra hygiene til veggdekorering. 

 

 

Tilbake til bloggen