Solbeskyttelse naturlig solkrem

Velg naturlig, miljøvennlig og trygg solkrem

Hva er det som gjør en solkrem trygg for både deg og biomangfoldet? Og hva skal vi se etter når vi velger solkrem?

Her gir vi en oversikt.

 Mineral solkrem
Når vi mener naturlig solkrem er det mineral solkrem eller solkrem med fysisk filter vi snakker om. I mineral solkremer brukes det organisk molekyler for å danne et fysisk filter, som blokkerer UV-stråler. De blir liggende utenpå huden uten å trenge inn. I stedenfor å absorbere av huden som det kjemisk solfilter gjør. 
De fleste naturlige og/eller økologisk sertifiserte solkremer inneholder heller ikke andre potensielt skadelige kjemikalier som parabener, parfyme, silikoner eller mineralolje.
Mye av solkremen du finner i hyllene til matbutikken, apotek el.l. inneholder kjemiske ingredienser. Ofte er det kjemikaliene som oxybenzone som vil absorbere UV stråler og videre trenge inn i huden.
Som regel er en naturlig solkrem mer miljøvennlig, men også tryggere å bruke for både voksne og barn.
Tryggere valg 
De kjemiske stoffene trenger inn i huden, og kan gi hormonforstyrrelser og irritasjon i huden. Men siden de naturlige solkremene blir liggende utenpå huden er det et langt tryggere valg. Velger du mineral solkrem unngår du også parfyme som kan gi hudreaksjoner i forbindelse med soleksponering, spesielt for sensitiv hud. Er det duft tilsatt i naturlig solkrem er dette planteessenser.
Bedre for havet 
Forskning viser at ca 14.000 tonn med solkrem ender opp i havet hver år. Mye av denne solkremen inneholder oxybenzone og octinoxate, som bidrar til bleking av korallrevene. Dette er kritisk for havets biomangfold. Selv om korallvennlig solkrem er viktig å bruke på stranden, er det like viktig ved bassengkanten. For når du skyller solkremen av deg i dusjen, finner disse produktene veien ut i naturen gjennom sluket. 
Dette er én av mange grunner til at vi også mener man bør tenker på hva slags hudpleie, såpe og husrengjøring man velger. Fordi produkter ned i sluket er produkter ut i naturen. Og naturen vår er dessverre ikke så fryktelig glad i kjemikalier.
Så hva skal vi se etter ?
 Mineralfilter
Velg en solkrem med mineralfilter. Se etter kjemikaliene som blant annet oxybenzone, octinoxate mineraloljer, parabener, parfyme og velg bort solkrem med disse stoffene. Se også etter merking “non-nano” som refererer til partikkelstørrelsen for å gi optimal og trygg beskyttelse.
Naturlig
Velg organisk og/eller økologisk sertifisert eller sjekk om produsenten jobber med bærekraftige og naturlige ingredienser. 
UVA + UVB
Velg en bredspektret solkrem. Altså en som både har UVB og UVA besyttelse.
Vannavstøtende
Velg en vannfast, eller som det nå heter vannavstøtende solkrem, særlig om du skal bade eller svetter mye.
Solfaktor
Velg minst SPF 30 for full beskyttelse. Dette blokkerer minst 97% av strålene. Og til ansiktet kan det være lurt med en faktor 50, om du har lys hud eller sensitiv hud.
Denne oversikter er en pekepinn på hva du skal se etter når du velger solkrem.
Det kommer stadig oppdateringer på hva som er godkjent for organisk og økologisk solkrem. De kjemiske solkremene blir også godkjent eller svartelistet når det kommer nye regler fra myndigheter og forskere.
Men alt dette bidrar til tryggere produkter og forhåpenligvis
stadig mindre kjemikalier i solkrem.
Vi mener det er bedre med mest mulig naturlige ingredienser i solkrem. Da er du på den trygge siden av skalaen, også for miljøet.

 

 

Tilbake til bloggen