Såpe, håndvask, olivensåpe

Kunsten å lage den beste olivensåpen

 

For å oppnå et godt produkt kreves det gode råvarer. Slik det er med alt annet vi lager, det være seg mat, klær eller såper. Og det er her den greske ekstra virgin olivenoljen kommer inn.

Såpeproduksjon er en helt naturlig prosess som oppstår når fett og alkalier blir blandet. Altså enkel fysikk. Og prosessen har vært faktisk vært uforandret gjennom århundrene. Å lage såpe kalles på fagspråket forsåpning. Vi skiller mellom kald, varm og kontinuerlig forsåping.

Kald forsåping; er den eldste teknikkene og her blir det benyttet fett og alkalier, som ofte kalles lut. Prosessen starter med å blande fett, som olivenolje, med alkaliemiddelet og dette vil danne en pasta. Deretter får denne massen hvile for at den kjemiske reaksjonen, mellom de to ingrediensene, skal oppstå. Etter flere uker herdes såpen og kan kuttes og brukes. I denne prosessen vil egenskapene til olivenoljen bli best bevart.

Varm forsåping; er den mest moderne metoden og her brukes det varme for at prosessen skal gå raskere. Fettet og det alkaliske middelet blandes og varmes opp i store kjeler/tanker. Varmen vil fremme den kjemiske reaksjonen mellom ingrediensene. Dette vil redusere såpeprodkusjonstiden til noen timer i stedenfor uker. Når reaksjonen er fullført, blir såpen avkjølt, kuttet og tørket før den blir pakket. På grunn av ofte høy temperatur under fremstillingen, kan mye av egenskapene til enkelte råvarer, som olivenoljen, bli forringet.

Kontinuerlig forsåping; er en industriell teknikk som gjør at store mengder såpe kan produseres effektivt. I denne prosessen blir fett og alkalier kontinuerlig matet inn i produksjons-tanken, hvor den kjemiske reaksjonen foregår ved høye temperaturer og under trykk. Og vi forstår at i en slik prosess er det ikke mye igjen av naturlige egenskaper fra den opprinnelige råvaren.

Håndlaget olivensåpe; betyr at såper blir laget i mindre mangder, i motsetning til kommersiell såper. Dette gir såpen et høyere nivå av naturlig glyserin og råvarens egenskaper, som vitamin og fettinnhold. Både kald forsåping og hånlaget såpe vil gi en høyere innohold av nyttige fettstoffer og andre egenskaper i det ferdige såpeproduktet.

 

De greske olivensåpene er alle laget av god olivenolje og håndlaget. Og sier innholdsfortegnelsen at såpen er laget av extra virgin olive oil , da er du valgt den aller beste kvaliteten. Olivenolje blir ofte betegnet som ekstra virgin eller virgin olivenolje. Og for å oppnå ekstra virgin olivenolje er den alltid laget med kaldprosessen, som beskrevet over.

Slik kan vi vite hvor mye av olivenoljens egenskaper som er bevart i såpestykket vi kjøper. Våre greske produksenter bruker også økologsik olivenolje som grunnlag for alle produkter, som gjør såper og kremer hudvennlige og milde. Og samtidig bevares olivenoljens vitaminer og antioksidanter i produksjonen.

 

Så er de greske olivensåpene best? Ja, det vil vi påstå. Fordi den greske olivenoljen er så utrolig næringsrik og ren, og fordi olivensåpene i denne regionen blir laget av den beste råvaren. Samtidig er det mange mindre failiebedrifter som tar vare på gammelt håndverk og tradisjon, og produserer kvalitet med stolthet.

 

 

Tilbake til bloggen