Kvinne  sol og have solbeskyttelse

Hva er riktig solfaktor? Hør hva ekspertene sier.

 

En tid var beviset på en vellykket ferie å komme hjem nøttebrun med skarp bikiniskille. Derfor ble det lange timer i solen med lav solfaktor, for bare slik kunne vi være sikre på å bli skikkelig brun. Trodde vi.

I dag vet vi bedre, men fortsatt bruker mange nordmenn for lav solfaktor. En rapport fra kreftforeningen viser at vi er blitt flinkere til å beskytte oss med solkrem, og at stadig flere velger høy faktor. Men dessverre er det fortsatt vanlig å bruke middels faktor.

 

Men blir jeg brun med høy solfaktor? 

Svaret er ja! Du blir brun selv om du bruker høy solfaktor og faktisk vil brunfargen vare mye lengre, enn ved å bruke lav faktor. Solbeskyttelse med faktor 30-50 vil redusere hvor utsatt du er for UV-stråler og hindre huden din å bli solbrent. Det kan ta litt lengre tid å oppnå brunfargen siden huden trenger tid til å produsere pigment. Dette varierer fra person til person og hudtype.

 

Jeg trenger høy faktor bare når jeg er i syden. 

Vi er blitt flinkere til å bruke høy solfaktor i sydlige himmestrøk. Hele 95% bruker solkrem med høy faktor når de er i solrike land, ifølge kreftforeningens rapport om solvaner blant nordmenn.

Men også her hjemme trenger vi høy solfaktor spesielt vår og tidlig sommer. Som vi vet er UV-strålene fra solen sterkest midt på dagen. Og jo tynnere ozonlaget er, jo sterkere blir UV-strålingen. 

 

Hva er forskjell på solfaktor 30 og 50?

Solfaktor 30 blokkerer ca. 97% av UVB-strålene, mens solfaktor 50 blokkerer ca. 98% av UVB-strålene. Så solfaktor 30 er riktig også i Norge en sommerdag ved sjøen eller på høyfjellet, fordi soleksponeringen der er høy.

Ansiktet er ekstra utsatt for UV-stårler. Defor bruker vi gjerne faktor 50 til ansiktet, for å unngå solbrenthet og senskader som rynker og brune flekker. Jo høyere solfaktor til bedre beskyttelse har vi mot UV-stråling.

Høy faktor mot solskader 

Skader på huden etter for mye sol og dårlig solbeskyttelse, ser vi dessverre ikke før det er for sent.

Solskader er skader på huden som skyldes overdreven eksponering for solen. Det inkluderer solbrenthet, solutslett, pigmentflekker og andre typer hudirritasjon, samt hudkreft. 

Gode solråd 

Anbefalinger fra ekspertene:

*Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere.

*Begrens tiden i sterk sol.

*Oppsøk skygge.

*Bruk klær, solbriller og noe på hodet.

 

Tilbake til bloggen