Olivensåpe historie

Olivensåpens lange historie

 

Hva brukte mennesker å vaske seg med før såpe ble et produkt?

Vi må langt tilbake i tid, og det finnes mange ulike måter mennesket har benyttet for å rense kroppen. For eksempel de gamle egypterne. De smørte olivenolje på huden, skitten festet seg til olivenoljen og deretter kunne alt skarpes bort.

Andre sivilisasjoner i Mesopotamia, også kjent som Babylonia, blandet de aske i olivenolje og benyttet dette for å rense huden. Olivenolje har blitt brukt i såpefremstilling i flere tusen år, og prosessen har stort sett vært uforandret.

Ifølge legenden ble prosessen med forsåpning, såpefremstilling, først oppdaget på øya Lesvos i Nordøst-Egeerhavet og ved en tilfeldighet.

I disse tider ble dyrene kremert som et offer til gudene, og restene (animask fett og aske) samlet seg på stenaltrene. I perioder med kraftig regnvær vasket vannet bort restene etter ofringen og ut i vannet der kvinnene vasket klær. Det ble oppdaget at når elvevannet fikk en gulaktig farge, etter regnet, ble klærne mye renere. Den berømte poeten på øya, Sapfo, var en av de første til å registrere dette. Historien æret henne ved å oppkalle den kjemiske navnet for såpefremstilling etter henne, saponification. (forsåping) 

Århundrene gikk og såpeproduksjonen utviklet seg og ble mer og mer sofistikert, med ny kunnskap og verkøy for såpeproduksjon. I den andre havldelen av det 15. århundre hadde såpeproduksjonen spredt seg utover i Europa, med populære produksjonssentre i Frankrike (spesielt i Marseille) og London.

Såpen fra Marseill er fortsatt velkjent. Men det de fleste forbrukere kanskje ikke vet er at den berømte franske Marseill såpen lenge har vært avhengig av kretiske olivenolje.

På grunn av katastofale olivenavlinger i Frankrike på slutten av det 17. århundre, importerte de store mengdre olivenolje fra Kreta til såpeproduksjon av Marseill såpen.

Høy etterspørsel etter olivenolje fra Kreta, til såpeproduksjon, doblet eksporten gjennom det 18. og 19. århundre. Samtidig ble såpeproduksjon en voksende industri på Kreta med rundt 45 såpefabrikker rundt omkring på øya. Såpene ble eksportert både til Syria, Lilleasis og andre regioner i Middelhavet.

Imidlertid var ikke bruken av olivenolje til såpeproduksjon noe nytt for folket på Kreta, som har brukt den til rensing siden Minoiske tider. Ifølge historiske fakta brukte minoerne å rense seg med olivenolje (uten ytterligere behandling) , og faktisk har olivenolje rensende og pleiende egenskaper for huden. 

Olivenolje ble brukt til DIY såpeproduksjon i mange århundrer på Kreta, før tiden med overflod, måtte folk dekke sine daglige behov med begrensede ressurser. Slik sett er heller ikke resirkulering noe nytt.

Den gang samlet de kretiske kvinnene den dårlige olivenoljen, altså den som samlet seg i bunnen på fatene, for å lage store mengder hjemmelaget såpe. Ofte var dette en kollektiv aktivitet der alle kvinnene i landsbyen deltok, og delte såpene mellom seg etterpå.

 

Såpeproduksjon i dag er industri, med store produksjons mengder for å presse ned kostnader og få mest mulig effektivitet. Heldigvis finnes det fortsatt små såpe bedrifter som holder tradisjonen og ikke minst tenker kvalitet og produktinnhold.

Og olivenoljen danner fortsatt grunnlaget for såpeproduksjon i Middelhavsregionen. På Kreta eksisterer det mange små familiebedrifter og olivenoljeforedlingsselskaper som fortsatt produserer olivensåper av beste kvalitet. Kanskje ikke så rart, for øya har 30 millioner oliventrær! Og tilgangen på råvaren, olivenolje, er like god som første gang franske såpeprodusenter kom til øya i det 17.århundre. 

 

Tilbake til bloggen