oliven, oliven blir til såpe

Et olivensåpestykke er bærekraftig og miljøvennlig.

 

Forbrukere, som du og jeg, blir stadig mer bevisste på virkningen våre valg har på miljøet. Og hvorfor da ikke snakke om noe så enkelt som såpe?

I dette blogginnlegget skal vi se på bærekraftig såpeproduksjon. Hvordan denne enkle hverdagsgjenstanden kan gjøre en stor forskjell i å bevare planeten vår. Fra miljøvennlige ingredienser og emballasje, og avfallsreduksjon.

Først må vi fastslå begerpet bærekraft. Her refereres det til metoder som møter dagens behov uten å kompromittere fremtidige generasjoners evne til å dekke sine egne behov. Med andre ord innebærer det å finne en balanse mellom økonomisk vekst, sosial utvikling og miljøvern.

Bruk av bærekraftig praksis i økologisk såpeproduksjon har mange fordeler for både miljøet og samfunnet. For det første bidrar det til å redusere karbonavtrykket ved å bruke naturlige ingredienser som ikke bidrar til luft- eller vannforurensning. Det støtter også lokalsamfunn ved å kjøpe råvarer fra småbønder som praktiserer bærekraftige landbruksteknikker.

Oliventrær har en lansiktig bærekraft, i seg selv, med sin lange levetid og evnen til å produksere frukt i mange år. De trives med minmalt bruk av vann og gjødsel, og er derfor en utmerket ressurs for regioner med begrenset vanntilgang. Og olivensåper, som et sluttprodukt, vil derfor være et bedre bærekraftig valg fremfor andre type såper.

Et viktig aspekt ved bærekraft i såpeproduksjon er bruken av sertifiserte økologiske ingredienser. Disse ingrediensene, som oliventrær, dyrkes uten syntetisk gjødsel eller plantevernmidler, noe som reduserer kjemisk avrenning til vannkilder og bevarer jordhelsen. 

Et annet viktig element er ansvarlig emballasje. I et forsøk på å redusere plastavfall og fremme miljøvennlige alternativer, har mange økologiske såpeprodusenter byttet til biologisk nedbrytbare eller resirkulerbare emballasje som for eksempel papir. Og velges det plastikk til embalasje, så er det av typen som lett lar seg resirkulere.

Naturlig såpeproduksjon krever mindre energi og vannforbruk sammenlignet med konvensjonell såpeproduksjon. Ingrediensene som brukes i naturlig såpefremstilling er enkle å skaffe og krever minimal behandling. Dette betyr at mindre energi er nødvendig for å produsere dem. 

I tillegg til å være skånsom mot huden vår, er økologisk såpe også snillere mot miljøet. Produksjonen av kommersiell såpe innebærer mange syntetiske kjemikalier som ikke bare skader helsen vår, men forurenser vannveiene og gjør skade på livet i havet. Økologisk såpeproduksjon bruker bærekraftig jordbrukspraksis som ikke bidrar til miljøødeleggelser. 

 

Tips til å velge miljøvennlig og bærekraftig;

*Velg øklogisk produkt, se gjerne etter sertifiseringer.

*Velg minimal emballasje. Og velg såpestykker i stedet for flytende, fordi de krever mindre emballasje og derfor genererer mindre avfall.

*Unngå palmeoljebaserte produkter, som har negativ innvirkning på miljø og dyreliv. 

*Velg små leverandører. De har en bedre innvirkning på miljø og bærekraft ved produksjonsmetodene de benytter. Og du støtter lokal småbedrifter.

*Velg fastsåpe/olivensåpe. De har lengre varighet, bedre for huden og er et fullstendig nedbrytbart produkt.

*Unngå syntetiske kjemikalier i såpe. Disse giftige stoffene finner veien til vassdrag og havet, som igjen ender opp i næringskjeden.

*Velg naturlige såper laget av natulrig olje, urter og planteessenser. De er uten fargestoffer eller parfyme, som gjør de hudvennlig og miljøvennlig.

*Velg produkter som ikke er testet på dyr. Miljøbevisste forbrukere er fokusert på å kjøpe produkter som er laget uten å skade dyr på noen måte. Dette gjelder ingrediensene, samt produksjons- og testprosessene.

 

 
Tilbake til bloggen