Solkrem vannfast vannavstøtende

Er virkelig solkremen vannfast?

 

Selvfølgelig velger vi vannfast solkrem, sier du. Det gir best beskyttelse og da trenger vi ikke smøre så ofte. 

Er det virkelig slik? Og er solkremen helt vannfast?

Når vi velger solkrem som er waterproof eller vannfast, føler vi oss trygge på at huden våre er beskyttelse fra Uv-strålene også i vannet. Men ingen solkrem er 100% vannfast. Den blir dessverre vasket av etter en tid når vi bader eller svetter, og vi bør påføre flere ganger gjennom dagen for å være beskyttet.

Ifølge FDA  ( Food and Drug Administration, USA) er det ikke noe som heter vannfast solkrem. Siden en solkrem tilslutt vil vaskes av, og i 2011 bestemte FDA at dette var missvisende og endret kravene til solkremetiketten fra vannfast til vannavstøtende ( water resistant) som er den riktige benevnelsen i dag.

Hva betyr det at solkremen er vannavstøtende?  Begrepet brukes for å beskrive hvor lenge en solkrem forblir effektiv i kontakt med vann eller når vi svetter.

I følge FDAs testprodedyrer skal en vannavstøtende solkrem være effektiv mellom 40-80 minutter. Dette skal også opplyses på etiketten.

Hvor ofte bør vi påføre? Påføringen av solkrem varierer avhengig av om forholdene er tørre eller våte. På tørr hud er det generelt anbefalt å bruke solkrem hver annen time.

Når den brukes på hud som blir våt under svømming og andre aktiviteter som gjør oss svette, varierer anbefalingen avhengig av type vannavstøtenede solkrem. Men etter hva FDA anbefaler er 40-80 minutter å foretrekke.

Våre solkremer er water resistant, altså vannavstøtende. Og gir deg nødvendig beskyttelse for aktiviteter i solen. Solkrem for ansiktog kropp F. 30, og for ekstra beskyttelse til ansiktet solkrem F. 50 

Etiketten opplyser at vi bør påføre solkem 20 minutter før du går ut i solen. Slik får kremen tid til å forberde UV-beskyttelsen. Det anbelfales å påføre solkrem hver andre time gjennom dagen, og etter du har oppholdt deg i vannet. 

Når vi er i sydlige himmelstrøk er solen ekstra sterk, og vi utsettes for mer UV-stråler i og ved vann. Derfor er vannavstøtende solkrem virkelig nødvendig.

Nyt solen og sommeren. Bruk vannavstøtende solkrem, ofte nok.

 

 

 

 

 

Tilbake til bloggen